A macesz és amit tudni kell róla




A macesz keletlen kenyér. Csak lisztből és vízből készül, nem adunk hozzá semmi mást, semmit, amitől meg tudna kelni. Összedolgozzuk a hozzávalóit, megdagasztjuk és megsütjük, még mielőtt esélye lenne a tésztának arra, hogy megkeljen.

A macesz, bár lapos, hihetetlenül sokoldalú kenyértípus. Ez a szenvedés kenyere, a szegénység kenyere, amit ősapáink ettek Egyiptomban. Ez a “bejelentés” kenyere, melynek apropóján elmeséljük a kivonulás történetét. Ez az alázat kenyere, ami jelképezi Isten szolgálatát. Ez a hit kenyere, ami megtestesíti hitünket. Ez a gyógyítás kenyere is, aminek segítségével lelkünk spirituális lényegét saját valónkká tudjuk formalin.

A Shemurah macesz (őrzött macesz) olyan gabonából készül, amit az aratásától kezdve őriztek, hogy ne kerülhessen kapcsolatba a legkisebb mennyiségű párával vagy vízzel se. S természetesen kézzel készítik belőle a maceszt, külön tekintettel arra, hogy a Széder estén ez lesz az összekötő kapocs ember és Isten között.



Nincsenek megjegyzések: