Purimi szokások

Most, hogy már tudjuk a hátterét az ünnepnek, nézzük, hogyan is ünnepelünk :)

Először is erre az ünnepre nem vonatkoznak azok a korlátozások, amik más ünnepekre igen. Lehet dolgozni, de ha ki tudjuk venni szabadnapként, annál jobb.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Szokás ilyenkor elmenni a zsinagógába és részt venni a Megila (Eszter könyve) felolvasásán, ami az a papírtekercs, amire Purim története van írva. A nyilvános felolvasáson illik kétszer részt venni. Egyszer Purim estéjén, egyszer pedig Purim napján. Idén Purim estéje március 9-re esik, Purim napja pedig március 10-re. A felolvasás alatt amikor elhangzik Hámán neve, a gyerekek kereplővel zajonganak, a felnőttek meg lábdobogással, hogy a gonosz nevét ne lehessen hallani. A gyerekeknek pedig el lehet mondani, hogy Purim az egyetlen olyan ünnep, amikor parancsolat zajt csapni :) A tekercset egy Megila-olvasó olvassa fel. Eszter könyve ugyanis pergamen tekercsre van írva, s a felolvasó egy speciális dallammal olvassa fel.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



A Purim legfőbb alapelve az egység. Haman mindannyiunkat ki akart irtani, együtt voltunk veszélyben tehát együtt is ünnepelünk. Purim napján pedig még nagyobb figyelmet fordítunk a rászorulókra. Purim napján legalább két rászorulónak kell élelmet vagy pénzt adni. Aki nem találkozik rászorulóval ezen a napon, az a zsinagóga adománydobozába helyezzen legalább két pénzérmét. Mindenkinek adni kell ilyenkor, aki csak kinyújtja a markát. S természetesen a gyerekeknek is teljesíteniük kell ezt a parancsolatot.

Free Image Hosting


Purimkor a barátságok fontosságát is kiemeljük, mégpedig olyan formában, hogy ételajándékokat küldünk barátainknak. Ezekben a csomagokban legalább kétféle fogyasztásra kész ételnek és/vagy italnak kell lennie. Nők nőknek, férfiak férfiaknak küldenek ilyen csomagokat Purim napján. S kívánatos, hogy ezek az ajándékok közvetítő útján legyenek kézbesítve.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Végül, de nem utolsó sorban egy lakomára is jó, ha sort tudunk keríteni Purim napján. Hívjuk össze a családot, hívjunk meg néhány vendéget egy ünnepi Purimi vacsorára. Hagyományosan naplemente előtt nem sokkal kezdődik ez a vascora, s jóval sötétedés utánig tart. Az asztalt ünnepnek megfelelően kell teríteni, azaz a szebbik terítővel, a szebbik tányérokkal, a szebbik evőeszközökkel. Gyújtsunk gyertyát, mossuk meg rituálisan kezünket, együnk barcheszt vagy kenyeret. A vacsora tartalmazzon húst, bort és sok-sok zsidó dalt, Tóraidézetet és mindenki legyen Purimi hangulatban. A lényege ennek a vacsorának az örvendezés. Ha péntekre esik Purim, akkor a vacsorából ebéd lesz, hogy maradjon idő Shabbatra felkészülni.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Purim napján beleiktatunk minden imádságunkba egy úgynevezett V’al Hanissim részt, még az étkezés utáni áldásba is. Ez a kis rész írja lee Purim történetét és mond köszönetet Istennek, hogy megmentette őseinket sok-sok évvel ezelőtt. A reggeli imádságba pedig beiktatnak egy speciális Tóra-olvasást, ekkor az Exodus-ból olvassák fel a 17-es rész 8-16 szakaszát. Ez a rész azt írja le, amikor Joshua Amalek (Hámán felmenője) ellen küzdött csaknem ezer évvel a Purimi események előtt.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Purimkor a gyerekek és a bátrabb felnőttek jelmezt öltenek és jelmezbálba mennek. A jelmez Isten láthatatlan jelenlétét jelképezi a Purimi eseményekben. Minél vidámabbak a jelmezek, annál jobb, a legjobb, ha valaki Mordechájnak vagy Eszternek öltözik. Még azelőtt bújtassuk jelmezbe a gyerekeket, hogy elmegyünk a zsinagógába Megila-olvasásra, mert a legtöbb zsinagógában jelmezversennyel egybekötött a Megila-olvasás.

Nincsenek megjegyzések: