Mézmentes Rosh Hasanai Receptek

Rosh Hasanakor a letöbb zsidó elmerül az édes ételek élvezetében, mert édes évet szeretnének maguknak. Vannak azonban olyanok is, akik sajnos allergiásak a mézre és/vagy a cukorra, vagy egyéb egészségügyi probléma miatt nem ehetik. Ezek a zsidók is nyilvánvalóan édes évet szeretnének, még akkor is, ha nem ehetnek édes ételeket. A megoldás a problémára az, hogy az édes évet szimbolizáló ételekben a mézet gyümölccsel és gyümölcslével helyettesítjük. Az almánkat meg mártogathatjuk gyümölcsbefőttbe is, ha szervezetünk nem tolerálja a mézet :)

Íme néhány mézmentes recept:

Répa Juharszirupos-Narancsos Öntettel

Hozzávalók

12 db közepes nagyságú répa
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál narancslé
1 kis narancs reszelt héja
1 teáskanál tengeri só
2 teáskanál szerecsendió
2 evőkanál almalékoncentrátum
1 evőkanál alkhol- és cukormentes juharszirup

Elkészítése

Hámozzuk meg a répát és vágjuk félcentis darbokra. Pároljuk puhára és tegyük félre. Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, s adjuk hozzá a narancslét, narancshéjat, a párolt répát, a sót, a szerecsendiót és az almalésűrítményt. Keverjük el, hogy mindenütt befedje az olaj és főzzük addig, míg teljesen át nem melegszik. Ekkor vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a juharszirupot. Azonnal tálaljuk.

Almáspite

Hozzávalók

PISKÓTA
3 bögre teljes kiőrlésű liszt (1 bögre=250g vagy ml)
1 üveg banános bébiétel
1 bögre olívaolaj (1 bögre=250g vagy ml)
4 tojás
1,25 teáskanál sütőpor
0,5 bögre narancslé (1 bögre=250g vagy ml)

TÖLTELÉK

10 alma héjastól lereszelve
0,5 teáskanál fahéj
1 teáskanál vaníliaaroma

Elkészítése

A piskóta hozzávalóit keverjük alaposan össze. A felét öntsük egy zsiradékkal kikent tepsibe. Keverjük össze a töltelék hozzávalóit és öntsük a piskótára, a tetejére pedig a maradék piskótát és oszlassuk el egyenletesen. (Vagy rétegezhetjük úgy is, hogy két réteg töltelék és 3 réteg piskóta legyen) Süssük 175 fokon 1 órát és 15 percet.

Töltött Makk-Sütőtök

Hozzávalók

2 makk-sütőtök félbevágva és kimagozva
0,5 liter víz
75 dkg durvára vágott dió
12,5 dkg héjastól darabokra vágott alma
1 evőkanál fahéj
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítése

A félbevágott tököket arccal lefelé tegyük egy vágódeszkára és a kerek végeiből vágjunk le fél centit, hogy ne boruljanak el, amikor megtöltjük őket. Szintén arccal lefelé tegyük őket egy tálba, adjuk hozzá a vizet és folpakkal letakarva tegyük a mikrosütőbe és főzzük 10-12 percig. (Az egyik sarka azért maradjon nyitva a folpakknak.) Amíg a tök el nem készül, keverjük össze a diót az almával, a fahéjjal és az olajjal. Amikor a tök elkészült, öntsük le róla a vizet és fordítsuk őket arccal felfele. Osszuk el bennük egyenlő arányban a tölteléket, s tegyük vissza 4 percre a mikrosütőbe, ugyanolyan módon, mint az előbb. Melegen tálaljuk.

Sárgabarackos Csirke

1,5 kg csirke negyedekbe vagy nyolcadokba vágva
2 evőkanál sárgabarack-befőtt
2 evőkanál majonéz
2 evőkanál cukormentes ketchup
2 evőkanál szárított, apróra vágott hagyma
1 evőkanál tengeri só

Elkészítése

A csirke kivételével keverjük össze az összes hozzávalót. Kenjük meg ezzel a szósszal a csirkét és süssük 175 fokon valamivel több, mint egy órát, letakart tepsiben. Eztán takarjuk ki és süssük még 20 percet.

Édes Sült Csirke

1-1,5 kg csirke nyolcadokba vágva
2 felvert tojás
2 evőkanál víz
25 dkg maceszliszt
1 teáskanál só
1/8 teáskanál bors
0,5 teáskanál fokhagymapor
12,5 dl olívaolaj
12,5 dl forróvíz
6,25 dkg édesítetlen almaszósz
25 dl narancslé

Elkészítése

Távolítsuk el a csirke bőrét. Vágjuk le az összes felesleges zsírt és egy papírtörlővel szárogassuk meg a csirkét. A tojást verjük fel a vízzel együtt. Egy másik tálban keverjük össze a maceszlisztet, a sót, a borsot és a fokhagymát. Panírozzuk be ezzel a kettővel a csirkét. Süssük ki olajban a szeleteket oldalanként kb. 5 percig. Tegyük át a szeleteket egy tepsibe. Egy kisebb tálban keverjük össze a forróvizet, az almaszószt és a narancslét. Öntsük rá a csirkére, majd fedjük le a tepsit és süssük kb. 45 percig 160 fokra előmelegített sütőben. Időnként locsoljuk meg a levével, nehogy kiszáradjon.

Almaszószos Torta

Hozzávalók

25 dkg lágy vaj vagy margarin
1 adag banános bébiétel
2 tojás
1 l almaszósz
1 kg liszt
1 evőkanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál szegfűszeg
0,5 teáskanál só
25 dkg darált dió

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Turmixoljuk össze a margarint és a banánt és öntsük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a tojást és alaposan keverjük össze. Öntsük bele az almaszószt, verjük fel és adjuk hozzá a száraz hozzávalókat. Keverjük bele a diót. Tegyük tepsibe és süssük addig, míg a beleszúrt bambuszpálca tisztán nem jön ki belőle.

Megjegyzés: mandulát, kókuszdiót is lehet használni a dió helyett, de el is lehet hagyni teljesen.

Nincsenek megjegyzések: