Orosz receptek Rosh Hasanára

Fűszeres Zöldbab

Hozzávalók

1,5 kg zöldbab
2 teáskanál só
0,25 bögre olaj (1 bögre=250g vagy ml)
0,25 teáskanál kurkuma
0,5 teáskanál kömény
0,25 bögre víz (1 bögre=250g vagy ml)

Elkészítése

Mossuk meg és fejtsük ki a babot. Az összes hozzávalót öntsük egy tálba, alaposan keverjük össze és főzzük lassú tűzön, lefedve 30 percig.

8-10 főre elegendő

Megjegyzés: Ne hagyjuk ki egyik fűszert sem és ne helyettesítsük őket mással.

Mézes Rántott Csirke

Hozzávalók

2x 1,5 kg csirke nyolcadokra vágva
2 felvert tojás
2 evőkanál víz
1 bögre maceszliszt (1 bögre=250g vagy ml)
1 teáskanál só
1/8 teáskanál bors
0,5 bögre olaj (1 bögre=250g vagy ml)
0,5 bögre melegvíz (1 bögre=250g vagy ml)
0,25 bögre méz (1 bögre=250g vagy ml)
1 bögre narancslé (1 bögre=250g vagy ml)

Elkészítése

Mossuk és szárítsuk meg a csirkét és szedjük le a fölösleges zsírt róla. Egy kisebb tálban verjük fel alaposan a tojást és a vizet. Egy másik tálban keverjük össze a maceszlisztet a sóval és borssal. Panírozzuk be a csirkéket és süssük kevés olajon egy serpenyőben oldalanként kb. 5 percig, amíg meg nem pirul. Ezt követően tegyük egy tűzálló tálba vagy tepsibe. Egy tálban keverjük össze a forró vizet a mézzel és a narancslével. Öntsük rá a csirkére és fedjük le. Tegyük előmelegített 160 fokos sütőbe és süssük 45 percig vagy amíg teljesen meg nem puhul. Időnként locsoljuk meg a húst a levével.

6-8 főre elegendő

Csirkehúsleves

Hozzávalók

1x 1,5-2 kg csirke negyedelve
12 bögre víz (1 bögre=250g vagy ml)
3 répa
1 szál zeller
1-2 fehérrépa
1 vöröshagyma
1 evőkanál só
0,25 teáskanál bors

Opcionális:
Petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
Friss kapor
1 édeskrumpli
1 cukkini

Elkészítése

Tisztítsuk meg a csirkét és szedjük le a felesleges zsírt róla. Forraljuk fel a 12 bögre vizet (1 bögre=250g vagy ml) és tegyük bele a csirkét és a zöldségeket. Adjuk hozzá a sót és a borsot is. Ha használunk valamit a választható hozzávalók közül, akkor azt is adjuk hozzá. Főzzük lefedve 2 órát.

8-10 adag lesz belőle.

Megjegyzés: Fűszeres Eszter receptje sem semmi azért :)

Izraeli Saláta

Hozzávalók

2 nagy paradicsom
2 uborka
1 piros vagy zöld színű paprika
1 zöldhagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
0,5 teáskanál só
Ízlés szerint bors
1 teáskanál apróra vágott friss menta (opcionális)
0,25 bögre olaj (1 bögre=250g vagy ml)
2-3 evőkanál citromlé

Elkészítése

Mossuk meg a paradicsomot és vágjuk kockára. Hámozzuk meg az uborkát és kockázzuk fel azt is. Vágjuk kockára a paprikát, vágjuk apróra a zöldhagymát. Keverjük össze a zöldségeket a többi hozzávalóval egy salátástálban és tegyük hűtőbe tálalásig.

6 főre elegendő adag.

Gefilte Fish

Hozzávalók

2 hámozott répa
3x karikára vágott vöröshagyma
6-8 bögre víz (1 bögre=250g vagy ml)
halcsontok és fejek (opcionális)
2 teáskanál só
0,5 teáskanál bors
1 teáskanál cukor (opcionális)
1,5 kiló darált hal (csuka, ponty stb. vegyesen)
3 közepes vöröshagyma nagyon apróra vágva
3 tojás szétválasztva
0,25 bögre maceszliszt (1 bögre=250g vagy ml) (opcionális)
0,25 bögre hidegvíz (1 bögre=250g vagy ml)
1-2 teáskanál só
0,5 teáskanál bors

Elkészítése

Vágjuk félbe a répákat és a karikára vágott hagymával és hal-aprólékkal (ha használunk tegyük fel főni. Fűszerezzük is meg, s főzzük pár percig.

Egy nagy tálban keverjük el az apróra vágott hagymát a darált hallal. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a maceszlisztet, a hideg vizet, sózzuk és borsozzuk. A tojásfehérjét verjük habbá és adjuk a halas keverékhez. Vizes kézzel formázzunk gombócokat vagy tojásokat a keverékből, s amikor már forrásban van az alaplé, akkor tegyük bele ezeket a gombócokat. Vegyük le a lángot és főzzük nagyjából másfél órán át lefedetlenül. A leves fele el fog főni. Hagyjuk kihűlni a levest, mielőtt kivesszük a gombócokat.

Ha édesen szeretjük, akkor fél kiló halanként adjunk hozzá 1 teáskanálnyi cukrot.

10-12 adag lesz belőle.

Mazsolás Barchesz

Hozzávalók

4 bögre meleg víz (1 bögre=250g vagy ml)
2 evőkanál száraz élesztő
4 tojás
0,5 bögre olaj (1 bögre=250g vagy ml)
0,5 bögre méz (1 bögre=250g vagy ml)
2 bögre mazsola (vagy kevesebb – ízlés szerint)
14-15 bögre liszt (1 bögre=250g vagy ml)
1 evőkanál durvaszemű só

A megkenéséhez 1 felvert tojás és mák

Elkészítése

A melegvizet öntsük egy nagy keverőtálba. Keverjük bele az élesztőt és adjuk hozzá a tojást, az olajat, a mézet és a mazsolát. Alaposan dolgozzuk össze és adjuk hozzá a liszt nagyjából felét. Keverjük jól el. Hagyjuk pihenni a tésztát 45-60 percig, amíg az élesztő gyöngyözni nem kezd. Ez az első kelesztés. Ezt követően adjuk hozzá a sót és a megmaradt liszt legnagyobb részét. Miután elkevertük, dagasszuk a tésztát egy enyhén lisztezett gyúródeszkán. Annyi lisztet hozzáadagolhatunk, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk a dagasztáshoz. A tésztának lágynak kell lennie. Ha akarjuk, keleszthetjük egy újabb órán át. Formázzuk meg a barcheszeket és tegyük a sütőformába. A formában kelesszük még 45-60 percet.

Melegítsük elő a sütőt 195 fokra. A barcheszek tetejét kenjük meg a tojással és szórjuk meg mákkal. Süssük úgy 45 percig.

6 db barchesz lesz belőle.

Nincsenek megjegyzések: