Rosh Hasanai Receptek Újszerű Megközelítésben

Mézes Almatorta

Hozzávalók

3,25 bögre liszt (1 bögre=250g vagy ml)

2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt fahéj
0,25 teáskanál őrölt gyömbér
2 közepes nagyságú alma meghámozva, kimagozva és darabokra vágva
3 tojás + 2 tojásfehérje (vagy 4 tojás)
1 bögre cukor (1 bögre=250g vagy ml)
0,5 bögre olaj (1 bögre=250g vagy ml)
1 bögre méz (1 bögre=250g vagy ml)
0,75 bögre hideg tea (1 bögre=250g vagy ml)
0,25 bögre brandy (1 bögre=250g vagy ml)

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy robotgépben turmixoljuk össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a gyömbért. Ez kb. 10 másodpercet vesz igénybe. A turmixolást befejezve öntsük át a masszát egy keverőtálba. Eztán tegyük az almákat a robotgépbe és pépesítsük 8-10 másodpercig. Mérjünk ki egy bögre (250 g) pürét, úgy, hogy nagyon tömör legyen a kimért adag, s tegyük félre.

Tegyük a tojást, a tojásfehérjét, a cukrot, az olajat és a mézet a robotgépbe és turmixoljuk 2-3 percig, amíg könnyű masszát kapunk. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat (s a teat és brandyt, ha használunk) és épp csak addig turmixoljuk, amíg össze nem keveredik rendesen a massza. Ezt legjobban a pulzáló funkcióval lehet elérni. Ne turmixoljuk túl. Adjuk hozzá az almát és ugyanígy keverjük el. A tésztát öntsük kuglófformába és süssük kb. 1 órát, amíg el nem készül. Akkor jó, ha a beleszúrt bambuszpálca tisztán jön ki. Ha szükséges, takarjuk le alufóliával, nehogy megégjen a teteje. Hagyjuk hűlni 20 percet, mielőtt kiborítjuk a formából.

Ha nincs elég nagy robotgépünk, akkor a felvert tojásokat és a száraz hozzávalókat (és a teat és bradyt, ha használunk) dolgozzunk össze egy fakanállal egy keverőtálban, majd keverjük bele az almát is.

Ha ki akarjuk hangsúlyozni az almaízt, akkor a tea felét helyettesítsük almalével. A brandyt pedig nyugostan lehet narancslével helyettesíteni.

15 emberre elegendő mennyiség.

Sárgabarackos Répa Paprikával

Hozzávalók

1 kg hámozott és karikákra vágott répa
1 piros színű paprika kockákra vágva
1 kockára vágott vöröshagyma
6,25 dkg sárgabarack jam
2 evőkanál friss kapor apróra vágva.
Ízlés szerint só és bors

Elkészítése

Vágjuk a répát kb. 1 cm vastag karikákra. Főzzük forrásban lévő sós vízben, amíg meg nem puhul, kb. 10-12 percig. Adjuk hozzá a paprikát és a hagymát és főzzük még 4-5 percig. Csöpögtessük le és tegyük vissza a tűzre. Keverjük bele a jam-et és a kaprot és alaposan dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a sót és borsot.

6 adag lesz belőle.

Kólás Marhaszegy

Hozzávalók

3 db karikára vágott vöröshagyma
2 kg marhaszegy, alaposan zsírtalanítva
4 gerezd zúzott fokhagyma
Ízlés szerint só és bors
1 teáskanál szárított bazsalikom
1 evőkanál paprika
6,25 dkg sárgabarack jam
2 evőkanál citromlé
0,25 liter diétás kóla

Elkészítése

Kenjük ki zsiradékkal egy tepsi alját. Fektessük le a hagymakarikákat, s helyezzük a tetejére a marhaszegyet. Dörzsöljük alaposan bele a fokhagymát, a fűszereket, a jam-et és a citromlét. Öntsük rá a kólát és hagyjuk pácolódni szobahőmérsékleten egy órát vagy egy egész éjszakát a hűtőben.

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Lefedve süssük addig, amíg egy villát beleszúrva azt nem érezzük, hogy megpuhult. Ez félkilónként kb. 45 perc. Az utolsó órában már ne takarjuk le, s időnként locsoljuk meg a pecsenyezsírral. Mikor elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni és éjszakára tegyük a hűtőbe, ha lehet. A tetején összeállt fölösleges zsírt szedjük le róla. Vágjuk vékony szeletekre és még amennyi zsírtól csak lehet, szabadítsuk meg. Melegítsük fel a szeleteket a zsírtalanított pecsenyelében.

12 főre elegendő adag.

Gefilte Fish Új Formában

Hozzávalók

2 vöröshagyma szeletekre vágva
2 répa karikára vágva
1,5 liter víz
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 apróra vágott vöröshagyma
1 apróra vágott sárgarépa
2 evőkanál friss kapor apróra vágva
1 kg darált hal (fél kg bármilyen édesvízi hal és fél kg lazac)
3 tojás (vagy 1 tojás és 4 fehérje)
12,5 dl hidegvíz
6,25 dl maceszliszt
2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
1 teáskanál bors (vagy ízlés szerint)
1 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)

Elkészítése

Hal alaplé:

A két hagymát, a 2 répát, a 1,5 liter vizet, 1 teáskanál sót és egy teáskanál cukrot tegyük fel főni és forraljuk fel. A forrást követően főzzük félig lefedve 15-20 percet.

Hal-massza

Amíg a leves fő, dolgozzuk össze a többi hozzávalót egy elektromos habverővel, amíg lágy és krémes nem lesz. Ez kb. 20 perc. Ha robotgépben csináljuk, akkor két részletben dolgozzuk össze, részletenként 3-4 percig.

Vizes kézzel formáljunk szilva-nagyságú golyókat és adjuk hozzá a leveshez. Főzzük félig letakarva 1,5-2 órát. Hagyjuk kihűlni, s miután kihűlt, szedjük a gombócokat egy tálra és díszitsük a tetejüket egy répakarikával. Tormával tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.

Kb. 15 golyó lesz belőle.

Megjegyzés 1:

Lefagyasztható, de előfordulhat, hogy vizes lesz tőle a hal. Ha a kiolvasztott halat 10 percre annyi forró vízbe tesszük, amennyi épp ellepi, akkor olyan lesz az íze, mintha frissen lenne főzve.

Megjegyzés 2:

A keveréket formázhatjuk fatörzs alakúra is. Ekkor sütőpapírba tekerjük a halat (fél kg/fatörzs). Le is fagyaszthatjuk ekkor, s főzés előtt nem kell kiolvasztani. Egy mély fazékba tegyük a sütőpapírba tekert fatörzseket és adjunk hozzá annyi forrásban lévő vizet, hogy teljesen ellepje. Takarjuk le és főzzük 1,5 órát. Ha fagyasztva volt a hal, akkor 2 órát. Amikor megfőtt, szűrjük le a vizet és hagyjuk a halat kihűlni.

Megjegyzés 3:

Jó variáció, ha kihagyjuk a hagymát és a répát a halmasszából. Helyette adjunk 12,5 dkg pirospaprikát és ugyanennyi nagyon apróra vágott zöldhagymát, 2 evőkanál aprított petrezselymet, 1 teáskanál bazsalikomot és 0,5 teáskanál kakukkfüvet hozzá.

Megjegyzés 4:

Ha apró gombócokat formázunk, kiváló falatkák készíthetők vele. Ekkor egy órát kell főzni.

Megjegyzés 5:

Gefilte Tofut is készíthetünk. Ekkor pácoljuk a tofut egy éjszakán át abban a lében, amit a boltban kapható gefilte fish-ről öntünk le.

Barchesz

Hozzávalók

1 teáskanál cukor
0,5 bögre melegvíz (1 bögre=250g vagy ml)
1 zacskó élesztő
0,5 bögre olaj (1 bögre=250g vagy ml)
0,5 bögre melegvíz (1 bögre=250g vagy ml)
0,25 bögre cukor (1 bögre=250g vagy ml)
2 teáskanál só
2 tojás
3,5-4 bögre liszt (1 bögre=250g vagy ml)
mák vagy szezámmag
1 tojás 1 teáskanál vízzel felverve

Elkészítése

Egy előzőleg forróvízben elöblögetett keverőtálban oldjuk fel a cukrot fél bögre (1 bögre=250 ml) melegvízben. Szórjuk a tetejére az élesztőt és hagyjuk állni 10 percet. Keverjük meg, hogy feloldódjon az élesztő.

Adjuk hozzá az olajat, melegvizet, cukrot, sót, a tojásokat és a liszt felét. Alaposan dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a maradék lisztet. Takarjuk le és hagyjuk kelni 10 percet. Borítsuk egy lisztezett gyúródeszkára és dagasszuk 10 percig. Közben adjunk annyi lisztet hozzá, amennyi szükséges a dagasztáshoz. Tegyük egy kizsírozott tálba a tésztát és hagyjuk kelni 1,5-2 órát, amíg kétszeresére nem nő. Egy jólirányzott ökölcsapással nyomjuk ki belőle a levegőt és még egyszer hagyjuk kelni, most 45 percig, míg ismét kétszeresére nem nő.

Formázzunk 3 barcheszt belőle, tegyük a sütőformába, egy nedves konyharuhával takarjuk le őket és hagyjuk kelni, amíg újra duplájára nő. Kenjük meg a tojással és szórjuk meg mákkal vagy szezámmaggal. Süssük 200 fokon fél órát, míg aranybarna nem lesz a teteje.

Nincsenek megjegyzések: