Challah és barchesz



Rengeteg szó esett már a barcheszről. Minden ünnepi étkezésnek része. A challah az egy része a barchesz tésztájának. Nézzük meg, mit is kell tudni a barcheszről, a challah-ról és a tésztáról.



Mi az a challah?

A barchesztészta egy részét tésztaáldozatként fel kell ajánlani Istennek. Ezt a részt nevezzük challah-nak. A challah elválasztása a tésztától egyike a Tórában található 613 parancsolatnak és egyike annak a három főmitzvának, amit a Tóra kifejezetten a nőknek ír elő.

Angol nyelvterületen a challah szót használják magára a barcheszre is.



Miért pont challah?

Amikor a zsidó nép belépett Izraelbe és ott letelepedett, Isten parancsot adott, hogy a Koheneknek (papság a Szentélyben) ajándékokat kell adni. Az egyik ilyen előírt ajándék a challah volt, vagyis a megkelt tészta egy bizonyos hányada. A challah azon túl, hogy ajándékként funkcionál, Isten része a kenyerünkből. A legjobb módja annak, hogy kifejezzük, tényleg úgy gondoljuk, hogy Isten táplál minket. S ahogy kenyeret sem ehetünk, ha nem lett elválasztva a challah, úgy az életünk egy részét az adakozásnak kell szentelnünk (elválasztjuk a pénz egy részét).

A Tóra úgy említi a challah-t, mint az elsőt és legjobbat (reishit) a dagasztó tálból.



Mi történik manapság a challah-val?

Mivel a Szentély elpusztult és nem állnak rendelkezésre azok a feltételek, amik szükségesek ahhoz, hogy a Kohenek rituálisan elfogyaszthassák a challah-t, ezért manapság nem adjuk a challah-t a Koheneknek.

Viszont emlékezünk erre az ajándékra és reménykedünk, hogy eljön majd a megváltás ideje és a Szentély majd újjáépül. Ezért aztán manapság elégetjük a challah-t.



Ki választja el a challah-t a tésztától?

Általában minden zsidónak kötelessége, de hagyományosan a zsidó nőkre van bízva ez a különleges parancsolat. Mint az “otthon alapjának” (akeret ha-bayit), a nőnek nem csak a testi, hanem a lelki táplálásról is gondoskodnia kell.

A nő vállán nyugszik az otthon értékrendjének, légkörének kialakításának felelőssége, így azok a mitzvák, amiket ő hajt végre, hangsúlyozottan vannak hatással a háztartásban élőkre.

A challah elválasztása a tésztától a kóserség egyik fő jelképe. Nagyon sok zsidó nő maga dagasztja és süti otthon a barcheszét, hogy végrehajthassa a challah parancsolatát.



Milyen előírásoknak kell megfelelnie a tésztának?

A liszt

Akkor kell a challah-t elválasztani, ha a következő gabonák valamelyikéből készül a tészta lisztje:

Búza
Rozs
Árpa
Zab
Tönköly

A tészta folyékony hozzávalói

Ahhoz, hogy az áldást el lehessen mondani, a folyékony hozzávalók legnagyobb részének víznek kell lennie. Ha kevesebb a víz a folyadékben, mint a többi folyékony összetevő (pl. olaj, tojás, méz, gyümölcslé stb.), akkor a challah-t áldás nélkül kell elválasztani. Viszont akármilyen összetételű is a tészta folyékony része, legalább egy csepp víznek lennie kell benne.

A tészta

Az édes süteménytésztákból, amiknek a tésztája nem annyira tömör, mint mondjuk a kuglófé, nem kell elválasztani a challah-t.

A mennyiség

Ahhoz, hogy el lehessen választani a challah-t és elmondani rá az áldást, legalább 1 2/3 kg lisztet kell használni a tésztához. Ahhoz, hogy áldás nélkül el lehessen választani a challah-t, a liszt mennyiségének 1,2 és 1 2/3 kg között kell lennie. Ha 1,2 kg-nál kevesebb liszt van benne, akkor nem választunk el challah-t.



Hogyan kell elválasztani a challah-t a tésztától?

Akkor kell elválasztani, amikor megdagasztottuk a tésztát de még egyben van és nem formáztuk meg a barcheszeket. Ha több adagban dagasztottunk, akkor formázzuk egy nagy labdává a tésztát, mielőtt elválasztjuk a challah-t.

Ha minden áldásmondáshoz szükséges feltételnek megfelel a tészta, akkor a következő áldást kell elmondani rá:







BA-RUCH A-TAH A-DO-NOI ELO-HAI-NU ME-LECH HA-O-LAM A-SHER KID-SHA-NU B'MITZ-VO-TAV V'TZI-VA-NU L'HAF-RISH CHAL-LAH

Áldott légy Örökkévaló Urunk, a Világ Királya, ki megszenteltél bennünket törvényeiddel és megparancsoltad a challah elválasztását.


Válasszunk el eztán egy kisebb, kb. 3 dkg súlyú tésztát, jelentsük ki, hogy ez a challah, tekerjük alufóliába és égessük el. Ha a sütőben égetjük, akkor semmi más étel nem sülhet benne, amíg el nem ég a challah.



További gyakran ismételt kérdésk a barchesz tésztájáról

Férfiak is elválaszthatják a challah-t?

Bár a challah elválasztása elsődlegesen a nők feladata, ha szükséges bárki elválaszthatja, aki elmúlt Bar/Bat Mitzvah-korú.

A dagasztógépem kisebb, mint a megdagasztandó tészta mennyisége. Dagaszthatom több részletben is a tésztát?

A legtöbb gép kisebb, mint az a mennyiségű tészta, ami szükséges ahhoz, hogy elválaszthassuk a challah-t. Ha nem kézzel dagasztunk, hanem géppel, s a gépünk túl kicsi, akkor dagaszthatjuk két részletben, de a challah elválasztása előtt a tésztát egy nagy tálba kell tennünk és össze kell dolgoznunk. Majd le kell takarni a tálat, ügyelve, hogy minden része a tésztának takarva legyen, s ettől a tészta egy adag lesz, nem pedig több. Ezt követően pedig el lehet választani a challah-t.

El lehet választani a challah-t a már megsült kenyérből?

Alapjában még sütés előtt kell elválasztani. Ám ha ez nem volt lehetséges, mert mondjuk nem volt elég tömör a tészta hozzá, vagy szimplán csak elfelejtettük, akkor még mielőtt akár csak egy falatot is ennénk belőle, elválaszthatjuk a kisült tésztából is. Ekkor úgy kell eljárni, hogy a kisült kenyereket egy tálba tesszük, letakarjuk, hogy egy egésznek számítson és aztán választjuk el a challah-t.

Akkor is el kell választani a challah-t, ha a tésztát ki akarjuk főzni vagy olajban akarjuk kisütni?

Ha ilyesmi célból dagasztunk tésztát (pl. levestésztának vagy galuskának), akkor áldás nélkül választjuk el a challah-t. Viszont ha akárcsak a legkisebb részét sütőben akarjuk kisütni, akkor el kell mondani az áldást is, feltéve, hogy a tészta egésze megfelel az áldásmondáshoz szükséges feltételeknek.

Nincsenek megjegyzések: