Zilpa és Bilha miért nem számítanak ősanyának?



Bár Zilpa ésBilha összesen 4 gyermeket szült Jákobnak, így Izrael 12 törzséből 4-nek ők az anyjuk, a Tóra mégsem tartja őket számon a zsidóság ősanyjaiként.

A Talmud szerint 3 ősapánk van és 4 ősanyánk (Sára, Rebeka, Ráhel és Lea). Ez a 7 spirituális értelemben vett nagyság nem pusztán azért számít ősapának és ősanyának, mert biológiai kapcsolatban vagyunk velük, hanem elsődlegesen pont a spiritualitás miatt.

A Kabbala szerint ősapáink lelke Isten 3 tulajdonságának megtestesítője volt. Ábrahám volt a kedvesség, Izsák volt a komolyság és Jákob volt a harmónia. Ősanyáink lelke pedig a nemesség (Malchut) 4 Isteni tulajdonságának megtestesítője volt.

Tőlük örökli minden zsidó ezeket a spirituális tulajdonságokat. Például az, hogy önzetlenül tudunk szeretni (Istent is és embert is), Ábrahám hagyatéka.

Zilpának és Bilhának hasonlóan emelkedett lelke volt, de nem annyira, mint ősanyáinknak. A zsidó tanítások szerint ők is a nemesség megtestesítői voltak, de csak abban az értelemben, ahogy a teremtésből levezethető.

Ősapáink és Ősanyáink azonban teljesen elszakadtak a teremtéstől ebben az értelemben, s nekik köszönhető, hogy el tudunk vonatkoztatni a minket körülvevő anyagi világtól. Bilha és Zilpa abban segít, hogy ezeket a tulajdonságokat át tudjuk ültetni a teremtésből levezethető világba.

Bilha és Zilpa pusztán Ráhel és Lea nevében, mintegy „ügynökükként” hozták világra gyermekeiket. Még gyermekeik nevét is Ráhel és Lea választotta. Bilha és Zilpa nem testesít meg egy egyedi Isteni tulajdonságot sem, ők inkább azt a csatornát képviselik, amelyen keresztül Ősanyáink és Ősapáink jelen tudnak lenni az általunk megélt valóságban. Nekik köszönhetően tudjuk végrehajtani azt a parancsolatot, hogy otthont hozzunk létre Istennek itt a földön.

Nincsenek megjegyzések: